ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ελιές μαύρες για χαράκωμα,
2 κ. σούπας αλάτι, ξύδι, λίγο λάδι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε πρώτα τις ελιές. Πρέπει να είναι μεγάλες, γερές κι όχι χτυπημένες.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την ελιά κατά μήκος, σε 2 συνεχόμενες πλευρές της.
Όταν τις τελειώσουμε όλες, τις βάζουμε σε γυάλινα βάζα και τους ρίχνουμε νερό,
για να ξεπικρίσουν. Το νερό το αλλάζουμε κάθε δεύτερη μέρα και δοκιμάζουμε τη
γεύση τους. Όταν πάρουν τη γεύση που μας αρέσει, τις βγάζουμε από τα βάζα,
τις πλένουμε καλά, τις σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι και τις βάζουμε σε μια
λεκάνη όπου και τις αλατίζουμε. Ανακατεύουμε για να πάει το αλάτι σε όλες.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό και 2κ. σούπας αλάτι.
Το ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε για να λιώσει το αλάτι. Το σβήνουμε και το
αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τις ελιές στα βάζα και ρίχνουμε το ξύδι και το
αλατόνερο σε ίδια ποσότητα. ΟΣΟ ΞΥΔΙ, ΤΟΣΟ ΚΙ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ.
Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο λάδι. Πρέπει να σκεπάζει τις ελιές.
Τις δοκιμάζουμε μετά από 2-3 μέρες μήπως χρειάζεται να συμπληρώσουμε
ξύδι ή αλάτι.----
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου