Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ( ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ )




ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλά πρόβειο γάλα, πυτιά ή 1 κουταλιά καλή 
της σούπας στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι 
εμπορίου.-  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σουρώνουμε το γάλα,το βάζουμε στη κατσαρόλα  να βράσει, το ανακατεύουμε  
ΣΥΝΕΧΕΙΑ για να μη κολλήσει στο πάτο. Συνεχίζοντας το βράσιμο θα δούμε 
το γάλα να κάνει φουσκάλες.Τώρα θέλει προσοχή. Όταν αρχίσει να φουσκώνει,
βγάζουμε τη κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Ένας εμπειρικός τρόπος για 
να καταλάβουμε αν το γάλα μας έχει φτάσει  στη σωστή θερμοκρασία, είναι να 
χτυπήσουμε με τη ξύλινη κουτάλα μας το πάτο της κατσαρόλας  Ο χτύπος θα 
είναι βαρύς. Αν το ίδιο είχαμε κάνει και στην αρχή, θα βλέπαμε ότι ο χτύπος θα ήταν ελαφρύς. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 
ΜΕΧΡΙ  ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. Μετά το ανακατεύουμε για 
2-3 λεπτά συνεχόμενα και μετά για λίγο κάθε 5 λεπτά περιμένοντας να πέσει η 
θερμοκρασία στους 50 βαθμούς με θερμόμετρο ή μετρώντας  με τον εμπειρικό 
τρόπο που είναι το μέτρημα με το μικρό δάκτυλο του χεριού μας. Βάζοντας το
δάκτυλο στο γάλα, επειδή καίει δεν το αντέχουμε και το βγάζουμε. Αυτή είναι η 
κίνηση. Γίνεται πολύ γρήγορα και το δάκτυλο να είναι κολλητά στο γάλα, για να 
είναι κοντή η κίνηση. Μετράμε μέχρι το 12. Πρέπει το δάκτυλό μας να αντέχει
τη θερμοκρασία που έχουμε φτάσει. Στην αρχή αντέχουμε πχ. μέχρι το 5, μετά
μέχρι το 7 και έτσι φτάνουμε στο 12. Προς το τέλος του μετρήματος περίπου στο
10 ετοιμάζουμε τη πυτιά. Έχουμε σε ένα μπώλ το στραγγιστό γιαούρτι και του
βάζουμε λίγο νερό βρύσης. Ανακατεύουμε για να λιώσει πολύ καλά.Φτάνοντας 
στο 12 ή 50 βαθμούς, ρίχνουμε τη πυτιά λίγη-λίγη ανακατεύοντας το γάλα μέχρι 
να τη ρίξουμε όλη. Εδώ τελειώσαμε και το αφήνουμε ή στην ίδια κατσαρόλα ή το
γυρνάμε σε άλλο σκεύος. Όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα για να μη παγώσει
το γάλα. Έχουμε τη κατσαρόλα χωρίς καπάκι, βάζουμε επάνω τη κουτάλα μας
και ακριβώς από πάνω 2 πετσέτες και 1 κουβέρτα διπλωμένη τετράδιπλη.
Χρειάζεται ζέστη για να γίνει καλό. Κατά τη διάρκεια του σκεπάσματος δεν το
κουνάμε καθόλου. Το αφήνουμε 6 ώρες και το ξεσκεπάζουμε για να κρυώσει.
Το κρατάμε 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ξεσκέπαστο και μετά το βάζουμε
στο ψυγείο. Πρέπει να έχει παγώσει πολύ καλά πριν το καταναλώσουμε.
Αν θέλουμε κρατάμε λίγο γιαούρτι 1,5κ. σούπας από το δικό μας, για ΠΥΤΙΑ, 
για την επόμενη φορά. Τη βάζουμε σε ένα βαζάκι γυάλινο με καπάκι και τη 
φυλάμε στο ψυγείο. Διατηρείται 10 μέρες. 

  





   ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ







             
                                                     















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου