Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΧΑΛΒΑΣ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
2 ποτήρια του νερού αλεύρι σκληρό,
1 ποτήρι του νερού λάδι,
3,5  ποτήρια νερό, 1 ξυλάκι κανέλα,
2,5 ποτήρια του νερού ζάχαρη,
φλούδα από ένα πορτοκάλι,
1 κρασοπότηρο αμύγδαλο 
                                        ασπρισμένο και τριμμένο,  λίγη κανέλα σκόνη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά πρέπει να κοσκινίσουμε το αλεύρι. Το αφήνουμε στην άκρη και
ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας
και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Θερμοκρασία στο 9 και ανακατεύουμε για να λιώσει καλά η ζάχαρη. 
Όταν αρχίζει να κοχλάζει, βγάζουμε αμέσως τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Το σιρόπι είναι έτοιμο. Δεν το θέλουμε περισσότερο ''δεμένο''.
Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σε θερμοκρασία 9, θα
περιμένουμε να κάψει. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα το μισό αλεύρι
και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Πρέπει σε όλη τη διάρκεια 
της διαδικασίας να ανακατεύουμε, για να μη κολλήσει το μείγμα στο πάτο 
της κατσαρόλας. Μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. 
Όταν αρχίζει να κοκκινίζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 7 και 
ρίχνουμε τα τριμμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε συνέχεια για να 
καβουρντιστούν κι αυτά. 
Βγάζουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας από το σιρόπι και 
μετά με μια κουτάλα αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι στο χαλβά.
Θέλει προσοχή, γιατί θα κοχλάσει απότομα.
Ανακατεύουμε καλά και το ίδιο θα κάνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.
Ανακατεύοντας, ο χαλβάς πίνει το σιρόπι και θα σφίξει. Στο τέλος ρίχνουμε
λίγη κανέλα σκόνη από πάνω και ανακατεύουμε πάλι. 
Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα, 
για 1 τέταρτο. Ενδιάμεσα θα ανακατέψουμε το χαλβά 2 φορές.  
Τώρα είναι έτοιμος. 
Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα χαλβά. Την αφήνουμε
στο κουτάλι και τη πλάθουμε με το χέρι μας για να πάρει το σχήμα του. 
Γυρνάμε μετά το κουτάλι ανάποδα στο άλλο χέρι μας και έτσι βγαίνει πιο 
εύκολα το κομμάτι  χαλβά που φτιάξαμε. Ένα-ένα τα κομμάτια τα βάζουμε 
στο σκεύος που θέλουμε---








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου