Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΣΠΙΤΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ  
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 
μισό κιλό σπανάκι,300 γρ. καυκαλήθρες, 
4 κλωναράκια δυόσμο,1 ματσάκι άνιθος, 
3 κρεμμυδάκια χλωρά, 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό, 
1 χούφτα μυρώνια 1 μεγάλο πράσο, 

1κ.σούπας κοφτή αλάτι μέτριο, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, λίγο πιπέρι, 
1,5  ποτήρια χλιαρό νερό.  Λίγο αλεύρι για να ανοίξουμε το φύλλο, 
λίγο λάδι για το λάδωμα των φύλλων, 1 πινελάκι.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά μας, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε ένα
σουρωτήρι, για να στραγγίξουν. Όταν θα είναι έτοιμα,τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί σε 
μια λεκάνη,προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, λάδι, ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με 
τις παλάμες μας, για να μειωθεί η ποσότητα τους.Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε το 
κοσκινισμένο αλεύρι και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.Η ζύμη να 
είναι μαλακή. Αν χρειαστούμε κι άλλο νερό να είναι κι αυτό χλιαρό.Την πλάθουμε 
σαν μια μπάλα,την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 25-30 λεπτά σκεπασμένη με μια
πετσέτα. Όταν θα είναι έτοιμη την κόβουμε σε 3 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι ζύμης 
αντιστοιχεί σε ένα φύλλο. Σύνολο 3 φύλλα.Το ένα  φύλλο και μισό από το δεύτερο, 
το βάζουμε στο κάτω μέρος του ταψιού και το υπόλοιπο  φύλλο στο πάνω μέρος 
του ταψιού και πάνω από τα χόρτα.Τα φύλλα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από
το ταψί. Ρίχνουμε πρώτα λίγο αλεύρι στο πάγκο που θα τα ανοίξουμε για να μην 
κολλήσει η ζύμη και κατά την διαδικασία και λίγο από πάνω. Σε 36αρι στρογγυλό 
ταψί που έχουμε λαδώσει, βάζουμε το πρώτο φύλλο που έχουμε ανοίξει, στο πάτο 
του ταψιού, να μην είναι τεντωμένο, αλλά λίγο σουρωτό και να προεξέχει από το 
ταψί. Το λαδώνουμε και μετά ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Αυτό το κόβουμε στη 
μέση και βάζουμε ένα κομμάτι πάλι σουρωτό στο πάτο του ταψιού. Λαδώνουμε 
και αυτόρίχνουμε τα χορταρικά χωρίς τα υγρά τους,αν έχουν βγάλει, τα στρώνουμε καλά και το κάτω φύλλο που προεξέχει από το ταψί, το γυρνάμε μέσα, πάνω στα 
χόρτα. Λαδώνουμε και μετά βάζουμε από πάνω το άλλο μισό φύλλο που μας έχει μείνει, σουρωτό, να καλύψει καλά τα χόρτα. Λαδώνουμε και βάζουμε το τρίτο και 
τελευταίο φύλλο σουρωτό κι αυτό. Να είναι μεγαλύτερο από το ταψί. Πιέζοντας τον 
πλάστη πάνω στο ταψί, κόβουμε το φύλλο ακριβώς όσο μας χρειάζεται και με τα 
δάκτυλά μας ή με το πινέλο που λαδώνουμε, χώνουμε το φύλλο περιμετρικά του 
ταψιού ( ανάμεσα στο ταψί και τη πίτα )  για να αγκαλιάσει τη πίτα. Λαδώνουμε και 
με ένα μαχαιράκι τη τρυπάμε. Τη ψεκάζουμε με λίγες σταγόνες νερού. Ο φούρνος να έχει προθερμανθεί για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για μία ώρα. Πρέπει να έχει πάρει χρώμα για να την βγάλουμε, τότε
θα είναι έτοιμη. Αν δεν έχει πάρει χρώμα την αφήνουμε λίγο παραπάνω.
Διακόπτης φούρνου πάνω-κάτω. Η χαμηλή θερμοκρασία και το τρύπημα της πίτας,
βοηθάει στο να βράσουν τα χόρτα καλά. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο,την 
κόβουμε σε κομμάτια, στο μέγεθος που μας αρέσει.----








ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου