ΥΛΙΚΑ ( Δόση για 2 ταψιά )
2 κιλά αλεύρι σκληρό, 1,5κ σούπας αλάτι,
20gr. μαγιά, 4 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε το νερό, ανακατεύουμε για να λιώσει,προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει και αυτή.Συμπληρώνουμε το μισό αλεύρι ανακατεύουμε και βάζουμε και το υπόλοιπο μισό. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Αν είναι σκληρή ρίχνουμε νερό χλιαρό μέσα στη λεκάνη, και δίπλα από τη ζύμη ΠΟΤΕ επάνω στη ζύμη. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε κρατάμε λίγη ζύμη για την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε ψωμί και θα την χρησιμοποιήσουμε σαν προζύμι αντί να βάλουμε μαγιά. ΔΕΣ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ. Λαδώνουμε τα ταψιά, βάζουμε τη ζύμη μέσα, την στρώνουμε καλά να πιάσει όλο το ταψί. Η ζύμη να είναι κάτω από τη μέση του ταψιού.Βάζουμε τα ταψιά σε χώρο ζεστό, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και από πάνω με μια μικρή ζεστή κουβέρτα μέχρι να φουσκώσει, περίπου μέχρι το χείλος του ταψιού.Τότε η ζύμη είναι έτοιμη Με ένα μαχαιράκι την τρυπάμε και βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο. Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 250 βαθμού και να έχει πιάσει τη θερμοκρασία αυτή. Βάζουμε τα ταψιά για 1 τέταρτο στους 250 βαθμούς και τον κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς για 3 τέταρτα με το διακόπτη ψησίματος πάνω-κάτω για 1 ώρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης είναι όταν στη μια πλευρά της λεκάνης βάζουμε το αλεύρι και στην άλλη το νερό,το αλάτι,τη μαγιά. Έτσι έχουμε όλα τα υλικά μαζί. Μαθαίνοντας την διαδικασία επιλέγουμε και το τρόπο που μας αρέσει.----
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου