Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ ΛΕΙΨΟ

             ΛΕΙΨΟ = Ψωμί χωρίς προζύμι ή μαγιά.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι σκληρό,
1κ. γλυκού αλάτι μέτριο,
4κ. σούπας λάδι,
3 ποτήρια του νερού,χλιαρό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε στη μια πλευρά της το αλεύρι και στην άλλη το χλιαρό νερό
Μέσα στο νερό ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Μετά θα
αρχίσουμε να ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό πρέπει να είναι 
κι αυτό χλιαρό. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι  στη λεκάνη και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Όταν η ζύμη πιει το λάδι, ρίχνουμε τη δεύτερη κουταλιά
και ξαναζυμώνουμε. Το ίδιο κάνουμε με τη τρίτη και τέταρτη κουταλιά με λάδι.  
Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τη ζύμη μέσα και την στρώνουμε με τα δάκτυλά μας
για να καλύψει όλο το πάτο του ταψιού. Τρυπάμε τη ζύμη μ' ένα πηρούνι και μετά
βάζουμε το ταψί στο φούρνο.  Προθερμασμένος φούρνος στους 200 βαθμούς για 
λεπτά και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 1 ώρα και 25 λεπτά. Όταν θα είναι 
έτοιμο το ψωμί και το  βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα 
μέχρι να κρυώσει. Αν το φάμε ζεστό, το κόβουμε με τα χέρια και όχι με μαχαίρι. 
Δεν φουσκώνει, γιατί δεν έχει προζύμι ή μαγιά--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου