ΥΛΙΚΑ
10 περγαμόντα =40 κομμάτια
1,5 κιλά ζάχαρη,
2 ποτήρια νερό για το σιρόπι.
Πλένουμε τα περγαμόντα πάρα πολύ καλά. Τα παίρνουμε ένα-ένα και τα ξύνουμε
με το ψιλό μέρος του τρίφτη. Θέλουμε να αφαιρέσουμε την εξωτερική γυαλιστερή
φλούδα. Μετά κόβουμε γύρω-γύρω από το σημείο που είναι το κοτσάνι με την
μύτη του μαχαιριού και κάθετα στο φρούτο σαν μια μικρή λακκούβα. Έτσι θα είναι
πιο εύκολο το ξεφλούδισμα. Την ουρά του φρούτου δεν την κόβουμε, γιατί είναι
καθαρή και εκεί θα βάλουμε την οδοντογλυφίδα όπως θα δούμε μετά.
Χαράζουμε κάθετα με το μαχαίρι τη φλούδα του φρούτου σε 4 κομμάτια. Αν είναι
πολύ μεγάλο το κόβουμε σε 5 κομμάτια. Το ξεφλουδίζουμε με τα χέρια μας, όπως
ακριβώς κάνουμε και με τα πορτοκάλια. Το κάθε κομμάτι το κάνουμε ρολό.
Αρχίζουμε το δίπλωμα από το μέρος που το κόψαμε ( κοτσάνι ) και τελειώνουμε
με την ''ουρά''του φρούτου. Εκεί στην ένωση βάζουμε μια οδοντογλυφίδα για να
κρατήσει το ρολό κλειστό. Τα βάζουμε όλα στη κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό τόσο
ώστε να τα σκεπάζει. Θερμοκρασία δυνατή στο 9. Από την στιγμή που θα
κοχλάσουν, τα αφήνουμε για 1 τέταρτο ακόμα να βράζουν και μετά σβήνουμε τη
φωτιά. Αδειάζουμε το νερό και δοκιμάζουμε αν είναι βρασμένα ή περισσότερο
πικρά απ' όσο το θέλουμε. Δεν πρέπει να χαθεί εντελώς η πίκρα τους Αν χρειαστεί
να βράσει κι άλλο, ξαναρίχνουμε αρκετό νερό στη κατσαρόλα που πρέπει να τα
σκεπάζει και τα βράζουμε για 1 τέταρτο ακόμα. Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε τη
φωτιά και τ΄αφήνουμε στη κατσαρόλα για 2 ώρες στο ίδιο νερό. Μετά αδειάζουμε
το νερό αυτό και βάζουμε καινούργιο νερό βρύσης. Τα αφήνουμε για 4 ώρες
ακόμα μέσα στο νερό. Αφού περάσουν οι ώρες, αδειάζουμε το νερό,παίρνουμε
ένα-ένα κομμάτι, βγάζουμε την οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι
για να στραγγίξουν από τα νερά τους. Τα αφήνουμε για μισή ώρα και τα βάζουμε
πάλι στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τους τη ζάχαρη και τ' αφήνουμε έτσι για
6-7 ώρες. Τώρα φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο, που είναι το δέσιμο του γλυκού.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε τα περγαμόντα να
βράσουν με τη ζάχαρη σε θερμοκρασία μέτρια ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Μ' ένα κουταλάκι ελέγχουμε το σιρόπι. Όταν θα στάζει σταγόνα-σταγόνα, το
γλυκό μας είναι έτοιμο και ''δεμένο''. Το αφήνουμε έτσι στη κατσαρόλα για 1 μέρα
και το ξαναελέγχουμε αν είναι δεμένο το σιρόπι καλά.
Αν δεν είναι, το βράζουμε όπως είναι για λίγη ώρα ακόμα
Αν είναι έτοιμο, μπορούμε να το βάλουμε σε βαζάκια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει
το γλυκό να είναι κρύο για να το βάλουμε στα βάζα μας.
Η κατσαρόλα μας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή, χωρίς καπάκι σε όλα τα στάδια
της εκτέλεσης της συνταγής.--
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1ον. Τα ξύσματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε
την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε κουλουράκια.Τα χωρίζουμε σε μικρές μερίδες
πχ. 2 κ.γλυκού η κάθε μερίδα και τα βάζουμε σε μικρές σακούλες στη κατάψυξη.
2ον. Αν το περγαμόντο έχει πολύ σκληρή φλούδα, αντί να το κάνουμε ρολό, του
δίνουμε άλλο σχήμα. Τα 4 κομμάτια φλούδας που είδαμε στην αρχή τα κόβουμε
στη μέση, δηλαδή. γίνονται 8 και κάνουμε την ίδια διαδικασία. Αφαιρούμε έτσι το
στάδιο του διπλώματος.
3ον Μπορούμε επίσης να το διπλώσουμε όπως στη φωτογραφία και να
ακολουθήσουμε κανονικά τη διαδικασία όλη όπως στο ρολό.--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου