ΥΛΙΚΑ
5 πατάτες μέτριες, 3 κολοκυθάκια μέτρια,
μισό ματσάκι μαϊντανό, 2 μέτρια κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
4 κ.σούπας ντοματοχυμό, ή 3 μέτριες ντομάτες,
1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
2 ποτήρια του νερού νερό, αλάτι, πιπέρι,
Προαιρετικά μελιτζάνες ή ο,τι άλλο λαχανικό προτιμάμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε κατά μήκος σε 2 κομμάτια
και κάθε κομμάτι το κόβουμε κατά πλάτος σε όσα κομμάτια θέλουμε και ανάλογα
το μέγεθος της πατάτας. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Με τον ίδιο τρόπο
ετοιμάζουμε τα κολοκύθια, αφού πρώτα κόψουμε τις δύο άκρες τους. Τα βάζουμε
στη λεκάνη μαζί με τις πατάτες. Αν τα κολοκύθια είναι στενόμακρα τα κόβουμε σε
ροδέλες. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό και
τα βάζουμε σ' ένα μπωλ. Αδειάζουμε το νερό από τη λεκάνη και βάζουμε τις
πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί. Μέσα στο ταψί κόβουμε το κρεμμύδι σε
ροδέλες, το σκόρδο σε φέτες και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε αλάτι,
πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Ισιώνουμε τα υλικά μας στο ταψί, ρίχνουμε το λάδι
και το νερό και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς πάνω-κάτω.
Ανά διαστήματα ανακατεύουμε το φαγητό μας Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζουμε
το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε τις 4 κ.σούπας ντοματοχυμό. Αν προτιμήσουμε
να βάλουμε φρέσκιες ντομάτες,πρέπει να τις πλύνουμε, να αφαιρέσουμε τη φλούδα
τους και να τις τρίψουμε με το τρίφτη. Τις ρίχνουμε στο ταψί περίπου στα 3 τέταρτα
από την αρχή του ψησίματος. Ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά και συνεχίζουμε το
ψήσιμο. Η συνολική διάρκειά του ψησίματος είναι 1,5 -- 2 ώρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η.Στο μπριαμ μπορούμε να βάλουμε κι άλλα λαχανικά που τυχόν
μας αρέσουν,αλλά χωρίς υπερβολή, για να κρατάει κάθε υλικό τη γεύση του.
Πολλά-πολλά χρόνια πριν, στο χωριό, έβαζαν με τα κολοκυθάκια και τις πατάτες,
ο,τι είχαν στο περιβόλι τους εκείνη την στιγμή πχ. μελιτζάνες ή μπάμιες και έψηναν
το φαγητό στο ξυλόφουρνο.
2η Αν βάλουμε μελιτζάνες, τις ετοιμάζουμε όπως τα κολοκυθάκια. Η διαφορά τους
είναι ότι κόβουμε μόνο τη μια άκρη της που είναι το κοτσάνι. Στη μπάμια το κοτσάνι
δεν το κόβουμε, αλλά το καθαρίζουμε.γύρω-γύρω.---
Μπριάμ με σπιτικό ντοματοχυμό.
5 πατάτες μέτριες, 3 κολοκυθάκια μέτρια,
μισό ματσάκι μαϊντανό, 2 μέτρια κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
4 κ.σούπας ντοματοχυμό, ή 3 μέτριες ντομάτες,
1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
2 ποτήρια του νερού νερό, αλάτι, πιπέρι,
Προαιρετικά μελιτζάνες ή ο,τι άλλο λαχανικό προτιμάμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε κατά μήκος σε 2 κομμάτια
και κάθε κομμάτι το κόβουμε κατά πλάτος σε όσα κομμάτια θέλουμε και ανάλογα
το μέγεθος της πατάτας. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Με τον ίδιο τρόπο
ετοιμάζουμε τα κολοκύθια, αφού πρώτα κόψουμε τις δύο άκρες τους. Τα βάζουμε
στη λεκάνη μαζί με τις πατάτες. Αν τα κολοκύθια είναι στενόμακρα τα κόβουμε σε
ροδέλες. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό και
τα βάζουμε σ' ένα μπωλ. Αδειάζουμε το νερό από τη λεκάνη και βάζουμε τις
πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί. Μέσα στο ταψί κόβουμε το κρεμμύδι σε
ροδέλες, το σκόρδο σε φέτες και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε αλάτι,
πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Ισιώνουμε τα υλικά μας στο ταψί, ρίχνουμε το λάδι
και το νερό και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς πάνω-κάτω.
Ανά διαστήματα ανακατεύουμε το φαγητό μας Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζουμε
το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε τις 4 κ.σούπας ντοματοχυμό. Αν προτιμήσουμε
να βάλουμε φρέσκιες ντομάτες,πρέπει να τις πλύνουμε, να αφαιρέσουμε τη φλούδα
τους και να τις τρίψουμε με το τρίφτη. Τις ρίχνουμε στο ταψί περίπου στα 3 τέταρτα
από την αρχή του ψησίματος. Ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά και συνεχίζουμε το
ψήσιμο. Η συνολική διάρκειά του ψησίματος είναι 1,5 -- 2 ώρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η.Στο μπριαμ μπορούμε να βάλουμε κι άλλα λαχανικά που τυχόν
μας αρέσουν,αλλά χωρίς υπερβολή, για να κρατάει κάθε υλικό τη γεύση του.
Πολλά-πολλά χρόνια πριν, στο χωριό, έβαζαν με τα κολοκυθάκια και τις πατάτες,
ο,τι είχαν στο περιβόλι τους εκείνη την στιγμή πχ. μελιτζάνες ή μπάμιες και έψηναν
το φαγητό στο ξυλόφουρνο.
2η Αν βάλουμε μελιτζάνες, τις ετοιμάζουμε όπως τα κολοκυθάκια. Η διαφορά τους
είναι ότι κόβουμε μόνο τη μια άκρη της που είναι το κοτσάνι. Στη μπάμια το κοτσάνι
δεν το κόβουμε, αλλά το καθαρίζουμε.γύρω-γύρω.---
Μπριάμ με σπιτικό ντοματοχυμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου