ΥΛΙΚΑ
5 κιλά ντομάτες, 1 χούφτα αλάτι μέτριο,
4-5 βάζα κενά και καθαρά, λίγο λάδι.
είναι ο μύλος.
ΔΕΞΙΑ
ο μύλος
πάνω στη
μικρή
κατσαρόλα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις ντομάτες πολύ καλά. Κόβουμε τη ρίζα της ντομάτας και σε μια μεγάλη
λεκάνη, κόβουμε τη κάθε ντομάτα σε 4 κομμάτια. Έτσι κάνουμε με όλες.Όταν θα τις τελειώσουμε, βάζουμε λίγες σε ένα blender μεγάλο,τις κάνει πολτό και ρίχνουμε το
πολτό αυτό στο μύλο, τον οποίο έχουμε βάλει επάνω σε μια κατσαρόλα μικρή.
Γυρίζουμε το μύλο, μέσα στη κατσαρόλα πέφτει ο χυμός και στο μύλο θα μείνουν τα
σπόρια και η φλούδα. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλες οι ντομάτες. Κατά
τη διάρκεια καθαρίζουμε το μύλο 2-3 φορές. Γυρνάμε το χυμό από τη κατσαρόλα τη
μικρή σε μια μεγάλη, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα αλάτι και τον βάζουμε να βράσει σε θερμοκρασία στην αρχή 9 και όταν αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζουμε στο 6-7.
Ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Όταν πήξει είναι έτοιμος.Να μην έχει γίνει στεγνός
Κατά τη διάρκεια έχουμε βάλει στο φούρνο, σε ένα ταψί, τα βάζα όρθια και ανοιχτά.
Μαζί βάζουμε και τα καπάκια. Θερμοκρασία στους 150 βαθμούς έως να ετοιμαστεί
ο ντοματοπολτός. Όταν είναι έτοιμος,βγάζουμε τα βάζα,με τη κουτάλα τα γεμίζουμε
πολτό, αλλά όχι μέχρι επάνω. Αφήνουμε ένα δάχτυλο περίπου κενό,στο χείλος του
βάζου. Όταν θα γεμίσουμε όλα τα βάζα, προσθέτουμε λίγο λάδι, τα κλείνουμε πολύ
καλά, να μη μείνει αέρας μέσα και τα φυλάμε εκτός ψυγείου, όρθια, σε δροσερό και
σκιερό μέρος. Αν θα ανοίξουμε και χρησιμοποιήσουμε κάποια ποσότητα από ένα
βάζο, αυτό μετά πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο. Για να πάρουμε τη ποσότητα
που θέλουμε, παραμερίζουμε με το κουτάλι το λάδι. Δεν ανακατεύουμε το πολτό
μέσα στο βάζο και δεν αφαιρούμε το λάδι του.
Τον ντοματοπολτό τον φτιάχνουμε με γινωμένες ντομάτες. Καλύτερη εποχή είναι
τον Αύγουστο.---
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου