Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΜΑΣΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΥΛΙΚΑ  
Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ματσάκι 
άνιθο, μισό κιλό απανάκι, 1 χούφτα  μυρώνια, 
2 πράσα μεσαία, 1 κρεμμύδι  μεγάλο ξερό,
3 κρεμμυδάκια χλωρά, 4 κλωναράκια δυόσμο, 
300 γρ.καυκαλήθρες, 1 ποτήρι κρασιού λάδι,
1,5κ. σούπας κοφτή αλάτι  μέτριο, 1 ποτήρι του 

κρασιού λάδι, λίγο αλεύρι και λίγο λάδι για το λάδωμα του ταψιού  και της ζύμης, 
2,5 ποτήρια χλιαρό νερό, λίγο πιπέρι.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά μας, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε ένα 
σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Όταν θα είναι έτοιμα τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί σε
μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, λάδι,ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με 
τις παλάμες μας για να μειωθεί η ποσότητά τους. Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε το
κοσκινισμένο αλεύρι και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.Η ζύμη να
είναι μαλακή. Αν χρειαστούμε και άλλο νερό, να είναι χλιαρό. Αν η ζύμη μας βγει
αραιή,συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι. Την πλάθουμε σαν μπάλα, τη σκεπάζουμε με
μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 25-30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη,
τη κόβουμε σε 6 κομμάτια και τα πλάθουμε σαν μικρές μπάλες. Κάθε κομμάτι θα
μας δώσει ένα φύλλο. Σύνολο 6 φύλλα. Αλευρώνουμε το πάγκο μας κι αρχίζουμε
να ανοίγουμε με τον πλάστη μας το πρώτο ζυμαράκι. Κατά τη διάρκεια  ρίχνουμε
και λίγο αλεύρι από πάνω, για να μη κολλάει η ζύμη.Όταν το ανοίξουμε το κόβουμε
σε 4 κομμάτια, Λαδώνουμε κάθε κομμάτι και με ένα κουτάλι βάζουμε κατά πλάτος 
και στην αρχή του ζυμαριού λίγα χόρτα. Παίρνουμε το ένα κομμάτι, το διπλώνουμε
μία φορά καλύπτοντας τα χόρτα και μετά διπλώνουμε τις 2 άκρες και συνεχίζουμε 
το δίπλωμα. Στο τέλος λαδώνουμε την ένωση για να κολλήσει στο πιτάκι.Το ίδιο θα
κάνουμε και με τα υπόλοιπα.  ΣΥΝΟΛΟ  24 ΠΙΤΑΚΙΑ, Δύο οι τρόποι μαγειρέματος, 
τηγανητά ή στο φούρνο. ΤΗΓΑΝΗΤΑ  Τα τρυπάμε με ενα μαχαιράκι και τα βάζουμε
στο τηγάνι με μπόλικο λάδι και σιγανή φωτιά στο 6-7. Όταν πάρει λίγο χρώμα από 
κάτω.τα  γυρνάμε κι από την άλλη μεριά. Θα τα γυρνάμε έτσι μέχρι να πάρουν το 
χρώμα που θέλουμε. Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί 
κουζίνας. ΦΟΥΡΝΟΣ. Τα τρυπάμε με ένα μαχαιράκι και περνάμε με λίγο λάδι τα 
μασουράκια και το ταψί μας. Τα ρίχνουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς, η θέση 
στο διακόπτη πάνω-κάτω, στη δεύτερη σχάρα του φούρνου από κάτω προς τα 
επάνω. ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Έχουμε έτοιμα όσα φύλλα θέλουμε,δεν τα κόβουμε και 
κάνοντας τη διαδικασία όλη, βάζουμε όσα χωράνε μέσα  σε ένα στρογγυλό ταψί  
στριφτά ( γύρω-γύρω μέσα στο ταψί ),  ή  τα αφήνουμε στενόμακρα  χωρίς να τα
κόψουμε και τα βάζουμε ολόκληρα στο ταψί να ψηθούν, αφού κάνουμε όλα τα 
απαραίτητα βήματα.-----






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου