ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα )
Κρέας, 2 πατάτες, λίγο σέλινο,
1 κούπα του τσαγιού ρύζι,
1 ξερό κρεμμύδι, 2-3 καρότα,
αλάτι μέτριο-πιπέρι κατά προτίμηση.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΓΟΚΟΦΤΗ ΣΟΥΠΑ
2-3 αυγά, χυμό από 1 λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό, ώστε να
σκεπάζει το κρέας αρκετά. Βράζοντας το κρέας βγάζει αφρούς και πρέπει να τους αφαιρούμε.Πλένουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ενα μπωλ. Οι πατάτες να
είναι κομμένες στη μέση, τα καρότα κατά μήκος,το κρεμμύδι ολόκληρο και το
σέλινο σε κλωναράκια, όπως είναι αφού το έχουμε καθαρίσει και πλύνει.
Συνεχίζουμε το βράσιμο και μετά από τουλάχιστον 1-1,5 ώρα με ένα πηρούνι
ελέγχουμε αν το κρέας τρυπιέται. Αν τρυπιέται ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με
λίγο αλάτι,όχι πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσουν όλα. Κατά τη
διάρκεια,το νερό να είναι αρκετά πάνω από το κρέας και για να βράσει καλύτερα
και γιατί τελειώνοντας το βράσιμο θα έχουμε αρκετό ζουμί για τη σούπα.Μπορούμε
κατά τη διάρκεια να προσθέτουμε νερό χλιαρό.Όταν βράσουν υλικά και κρέας, τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα με τη τρυπητή κουτάλα ( κεψιέ όπως τη ξέρουν οι
παλιοί ) και τα βάζουμε σε ένα πιάτο ή πιατέλα. Ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι όσο θέλει
ο καθένας.
ΣΟΥΠΑ Το ζουμί που μας έχει μείνει στη κατσαρόλα, το σουρώνουμε ( για τυχόν
ψιλά κόκκαλα ) και το ρίχνουμε πάλι στη κατσαρόλα. Ανάλογα με το πόσα πιάτα
θέλουμε να βγάλουμε, συμπληρώνουμε και το αντίστοιχο νερό.Ρίχνουμε λίγο αλάτι
και το βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε ρύζι ή κριθαράκι ή
ο,τι άλλο προτιμάμε. Είναι έτοιμη η σούπα όταν βράσει το ρύζι και κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΑΥΓΟΚΟΦΤΗ ΣΟΥΠΑ Αν θέλουμε τη σούπα αυγοκοφτή, χτυπάμε τα αυγά πολύ
καλά σε ένα μπωλ, προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό από το λεμόνι ανακατεύοντας
συνεχώς.Αφού τα έχουμε ανακατέψει καλά,παίρνουμε ζουμί από τη σούπα με μια
κουτάλα και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μπωλ με το αυγολέμονο. Ανακατεύουμε και
ξαναρίχνουμε ζουμί με τον ίδιο τρόπο για δεύτερη φορά. Με αυτό το τρόπο το
αυγολέμονο δεν θα κόψει. Όταν το μπωλ δεν θα χωράει άλλο, ρίχνουμε σιγά-σιγά
το αυγολέμονο μέσα στη σούπα μας στη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, ανακατεύουμε τη σούπα 2-3 φορές και
είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Το κρέας γενικά και ειδικά το βεργάδι, πρέπει να βράζει πάντα με πολύ
νερό. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος το κρέας '' πίνει'' αρκετό.Η ποσότητα νερού
που χρειαζόμαστε εξαρτάται από τη ποσότητα κρέατος και το μέγεθος της
κατσαρόλας.Το βεργάδι πρέπει να βράζει καλά. Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται
τόσο από τη ποιότητα του κρέατος όσο και από την επιλογή κατσαρόλα ή χύτρα.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για κατσαρόλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου