ΥΛΙΚΑ
1 κιλό βλήτα
1 πέτσα βακαλάο παστό με κόκκαλο,
1 κ. σούπας αλάτι,
λίγο αλεύρι,
ξύδι, λάδι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά πρέπει να ετοιμάσουμε το βακαλάο. Αυτή η εργασία γίνεται
3 μέρες νωρίτερα πριν τον μαγειρέψουμε για να φύγει η αλμύρα του.
Παίρνουμε μια φέτα βακαλάο παστό με κόκκαλο, κόβουμε τα φτερά
τα πλαίνά και της ράχης και μετά τον κόβουμε κατά πλάτος σε μερίδες.
Κόβουμε την ουρά και μαζί με τα φτερά τα πετάμε.
Κάθε κομμάτι βακαλάου που έχουμε κόψει, το κόβουμε ανάλογα το
πλάτος του, σε 2-3 μικρότερα κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με
νερό και τα πλένουμε 2-3 φορές για να φύγει το αλάτι. Αδειάζουμε αυτό
το νερό, βάζουμε καινούργιο και βάζουμε τη λεκάνη με το βακαλάο στη
ψύξη του ψυγείου. Σκεπάζουμε τη λεκάνη για να μη μυρίσει το ψυγείο.
Την άλλη μέρα, τη βγάζουμε από το ψυγείο και ξύνουμε τα λέπια του
βακαλάου. Όταν τελειώσουμε τον ξαναπλένουμε, τον βάζουμε πάλι στη
λεκάνη με νερό και τον ξαναβάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο.
Ενδιάμεσα της μέρας αλλάζουμε το νερό του. Όσο πιο χοντρός είναι
ο βακαλάος, τόσο πιο πολύ αλμυρός είναι. Τη τρίτη μέρα τον βγάζουμε
από το ψυγείο, αδειάζουμε το νερό, τον πλένουμε και είναι έτοιμος.
Παίρνουμε ένα κομμάτι βακαλάο. το στύβουμε από το νερό του, το
αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε. Το ίδιο κάνουμε με όλες τις μερίδες.
Τον γυρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να τηγανιστεί καλά μέσα.
Αν δεν τον τηγανίσουμε όλο ή τον αφήνουμε στη ψύξη του ψυγείου
για 2 μέρες χωρίς νερό και σκεπασμένο ή τον βάζουμε σε polybag στη
κατάψυξη. Και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να τον έχουμε στύψει καλά.
ΒΛΗΤΑ
Καθαρίζουμε τα βλήτα από τα κίτρινα φύλλα του, τα πλένουμε πολύ
καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και σε θερμοκρασία 9 το
αφήνουμε να βράσει. Η κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι της.
Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα βλήτα και μετά το αλάτι.
Δεν σκεπάζουμε πάλι τη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε και σε 5 περίπου λεπτά είναι έτοιμα. Τα βλήτα είναι είδος
ευαίσθητο και βράζει αμέσως. Όταν σβήσουμε τη φωτιά, τα βγάζουμε
από τη κατσαρόλα αμέσως, για να μη λιώσουν. Χρησιμοποιούμε μια
τρυπητή κουτάλα για να τα βάλουμε στο πιάτο.
Συμπληρώνουμε στο πιάτο μας λάδι και ξύδι.--
1 κιλό βλήτα
1 πέτσα βακαλάο παστό με κόκκαλο,
1 κ. σούπας αλάτι,
λίγο αλεύρι,
ξύδι, λάδι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά πρέπει να ετοιμάσουμε το βακαλάο. Αυτή η εργασία γίνεται
3 μέρες νωρίτερα πριν τον μαγειρέψουμε για να φύγει η αλμύρα του.
Παίρνουμε μια φέτα βακαλάο παστό με κόκκαλο, κόβουμε τα φτερά
τα πλαίνά και της ράχης και μετά τον κόβουμε κατά πλάτος σε μερίδες.
Κόβουμε την ουρά και μαζί με τα φτερά τα πετάμε.
Κάθε κομμάτι βακαλάου που έχουμε κόψει, το κόβουμε ανάλογα το
πλάτος του, σε 2-3 μικρότερα κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με
νερό και τα πλένουμε 2-3 φορές για να φύγει το αλάτι. Αδειάζουμε αυτό
το νερό, βάζουμε καινούργιο και βάζουμε τη λεκάνη με το βακαλάο στη
ψύξη του ψυγείου. Σκεπάζουμε τη λεκάνη για να μη μυρίσει το ψυγείο.
Την άλλη μέρα, τη βγάζουμε από το ψυγείο και ξύνουμε τα λέπια του
βακαλάου. Όταν τελειώσουμε τον ξαναπλένουμε, τον βάζουμε πάλι στη
λεκάνη με νερό και τον ξαναβάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο.
Ενδιάμεσα της μέρας αλλάζουμε το νερό του. Όσο πιο χοντρός είναι
ο βακαλάος, τόσο πιο πολύ αλμυρός είναι. Τη τρίτη μέρα τον βγάζουμε
από το ψυγείο, αδειάζουμε το νερό, τον πλένουμε και είναι έτοιμος.
Παίρνουμε ένα κομμάτι βακαλάο. το στύβουμε από το νερό του, το
αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε. Το ίδιο κάνουμε με όλες τις μερίδες.
Τον γυρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να τηγανιστεί καλά μέσα.
Αν δεν τον τηγανίσουμε όλο ή τον αφήνουμε στη ψύξη του ψυγείου
για 2 μέρες χωρίς νερό και σκεπασμένο ή τον βάζουμε σε polybag στη
κατάψυξη. Και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να τον έχουμε στύψει καλά.
ΒΛΗΤΑ
Καθαρίζουμε τα βλήτα από τα κίτρινα φύλλα του, τα πλένουμε πολύ
καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και σε θερμοκρασία 9 το
αφήνουμε να βράσει. Η κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι της.
Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα βλήτα και μετά το αλάτι.
Δεν σκεπάζουμε πάλι τη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε και σε 5 περίπου λεπτά είναι έτοιμα. Τα βλήτα είναι είδος
ευαίσθητο και βράζει αμέσως. Όταν σβήσουμε τη φωτιά, τα βγάζουμε
από τη κατσαρόλα αμέσως, για να μη λιώσουν. Χρησιμοποιούμε μια
τρυπητή κουτάλα για να τα βάλουμε στο πιάτο.
Συμπληρώνουμε στο πιάτο μας λάδι και ξύδι.--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου