Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

MΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ( ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ )

ΥΛΙΚΑ ( 3 πιάτα )
Μισό κιλό μπάμιες,
2 ντομάτες ώριμες μέτριες,
1 κρεμμύδι μεγάλο.
4 σκελίδες σκόρδο,
μισό ματσάκι μαϊντανό,
3 / 4 του κρασοπότηρου λάδι,
(στην αρχή) λίγο αλάτι και ξύδι
λάδι για το τηγάνι.
( στο τέλος ) 1 κ.σούπας ξύδι, 
πιπέρι, προαιρετικά αλάτι.



ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το μοναδικό σημείο που καθαρίζουμε στις μπάμιες είναι το κοτσάνι τους.
Δεν το κόβουμε, αλλά το καθαρίζουμε γύρω-γύρω. Μετά τις πλένουμε
πάρα πολύ καλά και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
Όταν στραγγίξουν τις αλατίζουμε και τους ρίχνουμε και λίγο ξύδι. 
Τις ανακατεύουμε για να αλατιστούν όλες και τις αφήνουμε μέσα στο 
σουρωτήρι για 3-4 ώρες. Σ' ένα τηγάνι, βάζουμε το λάδι, με θερμοκρασία 
στο 9 και περιμένουμε να ζεσταθεί, όχι να κάψει. Τότε ρίχνουμε τις μπάμιες,
κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 7 και τις γυρίζουμε να πάρουν χρώμα 
και να τηγανιστούν καλά μέσα. Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε προσωρινά 
σ' ένα άλλο σκεύος. 
Κατά τη διάρκεια που τηγανίζονται οι μπάμιες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.
Παίρνουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το μαϊντανό, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε
τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε 2 
ποτήρια νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε θερμοκρασία 9 με σκεπασμένη
κατσαρόλα. Όταν κοχλάσουν κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 7.
Πλένουμε, καθαρίζουμε τις ντομάτες από τη φλούδα τους και τις τρίβουμε με
το τρίφτη μέσα σ' ένα πιάτο. Όταν τα υλικά πιουν αρκετά το νερό τους, όχι 
τελείως, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζουμί τους μέσα στη κατσαρόλα, 
για να βράσουν μαζί με τα άλλα υλικά. Αφού πιουν πάλι το ζουμί τους, ρίχνουμε
3 / 4 του κρασοπότηρου λάδι και ανακατεύουμε ( σωτάρουμε ). 
Συμπληρώνουμε 2,5 ποτήρια νερό και πάντα με σκεπασμένη κατσαρόλα σε 
θερμοκρασία 9 και τα αφήνουμε να βράσουν.
Όταν κοχλάσουν, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 7 και ρίχνουμε τις μπάμιες
στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το
βράσιμο. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμες και αν θέλουν άλλο αλάτι.
Προς το τέλος του βρασίματος ρίχνουμε το πιπέρι, 1 κ. σούπας ξύδι, και αλάτι
αν θέλουμε. Αν χρειαστεί συμπλήρωμα νερού,πρέπει αυτό να είναι αρκετά 
ζεστό.  Οι μπάμιες πρέπει να είναι ζουμερές.----
                                                              
                                                           ΔΕΞΙΑ: Πως είναι η καθαρισμένη μπάμια.


                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου