Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ελιές πράσινες,
3 καρότα, 3 κλωναράκια σέλινο,
χυμός από 4 λεμόνια
φλούδα από 1 λεμόνι, λίγη ρίγανη,
2 κ. σούπας αλάτι μέτριο για το αλατόνερο,
λίγο αλάτι μέτριο για τις ελιές, λίγο λάδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά διαλέγουμε τις ελιές που θα τσακίσουμε  Να μην είναι πολύ μικρές ή χτυπημένες. Επίσης, με αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να προσέξουμε να μη 
λερώσουμε το χώρο μας. Καλό είναι να γίνει σε εξωτερικό χώρο. 
Γι' αυτό το λόγο, χρειαζόμαστε ένα σκεύος λίγο βαθύ π.χ. μια λεκάνη. 
Βάζουμε μέσα μια πέτρα που να είναι ίσια στο πάνω μέρος της. 
Παίρνουμε μια-μια ελιά και με μια δεύτερη πέτρα τις χτυπάμε, έτσι ώστε να 
ανοίξουν, αλλά όχι να λιώσουν. Όταν είναι όλες έτοιμες, τις βάζουμε σε βάζα
γυάλινα, ρίχνουμε νερό και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε το νερό
κάθε δεύτερη μέρα. Τις έχουμε στο νερό όσες μέρες χρειαστεί, για να πάρουν τη 
γεύση που θέλουμε. Ανάλογα δηλαδή, με το πόσο πικρές αρέσουν στο κάθε έναν. 
Συνήθως μετά από μια εβδομάδα, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε τη γεύση τους.
Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, τις πλένουμε και τις βάζουμε όλες σε μια 
λεκάνη. Σε μια μικρή κατσαρόλα  βάζουμε 2κ. σούπας αλάτι και 2 ποτήρια νερό, 
για να φτιάξουμε το αλατόνερο. Το ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε για να λιώσει 
το αλάτι. Το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Κάθε καρότο το κόβουμε στη μέση, κάθε 
κομμάτι του το κόβουμε κατά μήκος σε 2 κομμάτια και κάθε κομμάτι από αυτά
σε μικρότερα. Το ίδιο κάνουμε με όλα και τα βάζουμε στη λεκάνη με τις ελιές.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και  κόβουμε το σέλινο ( φύλλα και κοτσάνια ) και το 
ρίχνουμε κι αυτό στη λεκάνηΡίχνουμε  από πάνω λίγο αλάτι και τη ρίγανη 
Στύβουμε τα 4 λεμόνια. Κόβουμε από το ένα λεμόνι τη φλούδα του σε μικρά 
κομμάτια και τα ρίχνουμε μαζί με το χυμό λεμονιού, στη λεκάνη.
Ανακατεύουμε καλά τις ελιές με τα υλικά τους και είναι έτοιμες να τις βάλουμε στα 
βάζα.  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ  να γεμίσουμε το βάζο πολύ, αλλά να αφήσουμε χώρο για το 
αλατόνερο και για το λάδι. Όταν κρυώσει το αλατόνερο το μοιράζουμε στα βάζα.
Το αλατόνερο  πρέπει να σκεπάζει τις ελιές.  Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε κι 
άλλο. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ  συμπληρώνουμε λίγο λάδι, που πρέπει  να σκεπάζει τις ελιές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ.  Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε περισσότερα καρότα ή σέλινο.----
                                                                                                      






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου