Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
6 ντομάτες, 3 πιπεριές, 3 μελιτζάνες,
2 μέτρια κρεμμύδια, 2 πατάτες μέτριες,
3 / 4  του κρασοπότηρου ρύζι νυχάκι,
4 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανό,
4 κλωναράκια δυόσμο,
1 κρασοπότηρο λάδι για τα υλικά και 
άλλο 1 κρασοπότηρο λάδι για το ταψί, 1κ. της σούπας αλάτι μέτριο,
1κ. του γλυκού πιπέρι.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Πλένουμε όλα τα υλικά μας, τα αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν και βάζουμε σε βαθύ
ταψί τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες. Τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες τα 
κόβουμε. Τα υπόλοιπα υλικά τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια 
λεκάνη με νερό. Τις πατάτες τις κόβουμε και τις βάζουμε χώρια σε άλλη λεκάνη με 
νερό. Παίρνουμε μια ντομάτα και τη κόβουμε στο πάνω μέρος σαν καπάκι. ΟΧΙ  
από τη μεριά που είναι η ρίζα, αλλά εκεί που είναι η μύτη της ντομάτας. 
Ανοίγουμε το καπάκι και την αδειάζουμε μ' ένα κουτάλι και με προσοχή για να μη 
χαλάσουμε τη ντομάτα. Αυτά τα κομμάτια ντομάτας που αφαιρούμε, τα βάζουμε σε 
ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από το ζουμί τους. Το σουρωτήρι το βάζουμε 
μέσα σε ένα πιο βαθύ σκεύος. Σ' αυτό θα μαζευτεί το ντοματόζουμο.
Το ίδιο κάνουμε μ' όλες τις ντομάτες.
Παίρνουμε μια πιπεριά και τη κόβουμε σαν καπάκι από τη μεριά που είναι η ρίζα 
της. Την αδειάζουμε, αλλά δεν κρατάμε το υλικό που έχει μέσα, γιατί έχει μόνο 
σπόρους. Κάνουμε το ίδιο με όλες τις πιπεριές.
Παίρνουμε μια μελιτζάνα. Τη κόβουμε σαν καπάκι κατά μήκος της και ψηλά στη μια 
πλευρά της, όπως στη φωτογραφία. Βγάζουμε το υλικό της και το βάζουμε σε μια
λεκάνη. Το ίδιο κάνουμε με όλες τις μελιτζάνες.
Ψιλοκόβουμε το υλικό της μελιτζάνας και στη ίδια λεκάνη ρίχνουμε τα κρεμμύδια, 
το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα. Βάζουμε μετά τα κομμάτια 
από τις ντομάτες ψιλοκομμένα και στο τέλος βάζουμε το ρύζι. ωμό. Ρίχνουμε μέσα 
1 κρασοπότηρο λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.Ανακατεύουμε τα υλικά μας πολύ καλά. 
Με το κουτάλι παίρνουμε λίγο από τη γέμιση και γεμίζουμε τις ντομάτες,τις πιπεριές 
και τις μελιτζάνες. Δεν τις γεμίζουμε μέχρι επάνω, γιατί θα ξεχειλίσει η γέμιση, όταν 
θα αρχίσει να βράζει. Επίσης δεν πιέζουμε τη γέμιση, γιατί τη θέλουμε να είναι πιο
αφράτη. Όταν θα τις έχουμε γεμίσει όλες,ρίχνουμε ελάχιστο λάδι μέσα στη κάθε μία 
ξεχωριστά και κλείνουμε τα καπάκια τους. Βγάζουμε τις πατάτες από το νερό, τις 
πλένουμε, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε στο ταψί όπου υπάρχει κενό. 
Το ντοματόζουμο το σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε όλους τους σπόρους και το 
ρίχνουμε μέσα στο ταψί. Μετά ρίχνουμε 1 κρασοπότηρο λάδι μέσα στο ταψί και 
στις πατάτες και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. 
Προθερμασμένος φούρνος για 5 λεπτά στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για μισή 
ώρα στην ίδια θερμοκρασία. Μετά τη κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς για να 
βράσει η γέμιση και τα υλικά μας καλά.
Χρόνος ψησίματος συνολικά 1 ώρα και 35 λεπτά περίπου. 
Όταν είναι έτοιμα, κλείνουμε τη φωτιά του φούρνου , αλλά δεν βγάζουμε αμέσως 
το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε έτσι μέσα για 10 λεπτά.---



ΓΕΜΙΣΜΑ ΓΕΜΙΣΤΩΝ


ΓΕΜΙΣΤΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου