ΥΛΙΚΑ
2 βακαλάοι φρέσκοι,
5 πατάτες μέτριες,
3 καρότα,
μισό ματσάκι σέλινο,
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια,
χυμό από 2 λεμόνια,
1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
αλάτι μέτριο, πιπέρι, ζεστό νερό.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το κεφάλι του βακαλάου δεν το κόβουμε. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε λίγο το ψάρι
από το λαιμό προς τη κοιλιά. Καθαρίζουμε ό,τι έχει στη κοιλιά του. Τα αυγά τους
τα κρατάμε. Βάζουμε τα ψάρια κάτω από τη βρύση, τα πλένουμε πολύ καλά,
τα βάζουμε σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα για να
πάρουν το αλάτι. Μαζί αλατίζουμε και τα αυγά τους.
Σε άλλη λεκάνη πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες που τις κόβουμε σε μεγάλα
κομμάτια,τα κρεμμύδια που δεν θα τα κόψουμε, θα τα βάλουμε ολόκληρα, το σέλινο
αν είναι μακρύ το κόβουμε στη μέση, τα καρότα αν είναι μακριά τα κόβουμε στη
μέση και κάθε κομμάτι το κόβουμε στα 2 κατά μήκος.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια,το σέλινο, 3 ποτήρια του νερού
νερό βρύσης και μισοσκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 1
τέταρτο με θερμοκρασία στο 9. Μετά ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και περιμένουμε
μέχρι να μισοβράσουν. Τότε βάζουμε στη κατσαρόλα και τα ψάρια . Καλό είναι να
μην ακουμπάνε μεταξύ τους, γι' αυτό βάζουμε λίγα από τα υλικά μας ανάμεσά τους.
Το νερό να είναι λίγο κάτω από τα ψάρια. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό
να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το φαγητό μας να
κοχλάσει. Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε κουνώντας τη
κατσαρόλα ( την κρατάμε από τα δύο χερούλια της ) και δοκιμάζουμε αν είναι
αλατισμένο όσο το θέλουμε. Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο και στο τέλος ρίχνουμε
το πιπέρι. Ανακατεύουμε πάλι με το ίδιο τρόπο και αφήνουμε τα ψάρια να βράσουν
μαζί με τα υλικά μας. Η κατσαρόλα να είναι μισοσκεπασμένη με το καπάκι της σε
όλη τη διάρκεια του βρασίματος.---
2 βακαλάοι φρέσκοι,
5 πατάτες μέτριες,
3 καρότα,
μισό ματσάκι σέλινο,
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια,
χυμό από 2 λεμόνια,
1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
αλάτι μέτριο, πιπέρι, ζεστό νερό.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το κεφάλι του βακαλάου δεν το κόβουμε. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε λίγο το ψάρι
από το λαιμό προς τη κοιλιά. Καθαρίζουμε ό,τι έχει στη κοιλιά του. Τα αυγά τους
τα κρατάμε. Βάζουμε τα ψάρια κάτω από τη βρύση, τα πλένουμε πολύ καλά,
τα βάζουμε σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα για να
πάρουν το αλάτι. Μαζί αλατίζουμε και τα αυγά τους.
Σε άλλη λεκάνη πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες που τις κόβουμε σε μεγάλα
κομμάτια,τα κρεμμύδια που δεν θα τα κόψουμε, θα τα βάλουμε ολόκληρα, το σέλινο
αν είναι μακρύ το κόβουμε στη μέση, τα καρότα αν είναι μακριά τα κόβουμε στη
μέση και κάθε κομμάτι το κόβουμε στα 2 κατά μήκος.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια,το σέλινο, 3 ποτήρια του νερού
νερό βρύσης και μισοσκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 1
τέταρτο με θερμοκρασία στο 9. Μετά ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και περιμένουμε
μέχρι να μισοβράσουν. Τότε βάζουμε στη κατσαρόλα και τα ψάρια . Καλό είναι να
μην ακουμπάνε μεταξύ τους, γι' αυτό βάζουμε λίγα από τα υλικά μας ανάμεσά τους.
Το νερό να είναι λίγο κάτω από τα ψάρια. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό
να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το φαγητό μας να
κοχλάσει. Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε κουνώντας τη
κατσαρόλα ( την κρατάμε από τα δύο χερούλια της ) και δοκιμάζουμε αν είναι
αλατισμένο όσο το θέλουμε. Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο και στο τέλος ρίχνουμε
το πιπέρι. Ανακατεύουμε πάλι με το ίδιο τρόπο και αφήνουμε τα ψάρια να βράσουν
μαζί με τα υλικά μας. Η κατσαρόλα να είναι μισοσκεπασμένη με το καπάκι της σε
όλη τη διάρκεια του βρασίματος.---
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου