Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΡΕΒΥΘΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό ρεβύθια,
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό,
1 κ. γλυκού σόδα,
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι,
1 χούφτα αλάτι μέτριο, 
1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
1 κ.γλυκού αλάτι,
3 ποτήρια νερού καυτό νερό


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα ρεβύθια 2-3 φορές από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζουμε στη
κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε μια χούφτα αλάτι. Τα ανακατεύουμε και θα τα 
αφήσουμε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα. Την άλλη μέρα, αφαιρούμε το νερό και
τα ξαναπλένουμε. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα χωρίς νερό και ρίχνουμε τη σόδα
φαγητού και τ΄ανακατεύουμε. Τ΄αφήνουμε έτσι 1 τέταρτο. Μετά ρίχνουμε νερό,
τα πλένουμε να φύγει η σόδα, αδειάζουμε το νερό, βάζουμε καινούργιο που να
σκεπάζει τα ρεβύθια αρκετά. Τη κατσαρόλα τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και
αρχίζουμε το βράσιμο. Θερμοκρασία στο 9 μέχρι να κοχλάσουν. Θα δούμε ότι
προτού κοχλάσουν,αρχίζουν να βγάζουν αφρούς. Βγάζουμε το καπάκι για λίγο
και αφαιρούμε συνεχώς τους αφρούς, μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν άλλοι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μ' ένα μαχαίρι και το ρίχνουμε στα ρεβύθια.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 7 και σκεπάζουμε πάλι με το καπάκι. Όταν θα 
έχουν πιεί αρκετό από το νερό τους και έχουν μείνει με λίγο νερό, ρίχνουμε το 
1 κ. γλυκού αλάτι και το λάδι. Τα σωτάρουμε (ανακατεύουμε )  5-6 φορές και μετά
προσθέτουμε τα ποτήρια του νερού καυτό νερό.
Όταν αρχίσουν να κοχλάζουν, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να 
βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Να μην πήξουν πολύ, να μείνουν λίγο ζουμερά.
Έτσι, αν δεν τα καταναλώσουμε όλα άμεσα, θα πήξουν μεν περισσότερο, αλλά
θα έχουν κρατήσει αρκετό απ' το ζουμί τους.---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου