ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες μέτριες,
2 ντομάτες μεγάλες ώριμες,
2 σκελίδες σκόρδο,
2 κρεμμύδια μέτρια,
1 κρασοπότηρο λάδι για τη
σάλτσα,
λάδι για το τηγάνισμα,
λίγο μαϊντανό,
1 κ. γλυκού ζάχαρη,
1 κ. σούπας ξύδι, αλάτι -πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες. Παίρνουμε τη πρώτη,
κόβουμε το κοτσάνι της και αρχίζουμε από εκεί
να κόβουμε τη φλούδα της κατά μήκος της μιας
πλευράς της, κόβουμε τη μύτη της και μετά την αντίθετη πλευρά της πρώτης. Κάθε μελιτζάνα
θα έχει τις 2 πλευρές της χωρίς φλούδα και τις
άλλες 2 με φλούδα. Το ίδιο κάνουμε με όλες.
Μετά τις κόβουμε σε κομμάτια, μπουκιές και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι, σε θερμοκρασία 9 και περιμένουμε να ζεσταθεί, όχι να
κάψει. Πλένουμε τις μελιτζάνες πολύ καλά, τις στραγγίζουμε, τις αλατίζουμε και
όταν το λάδι είναι έτοιμο, τις ρίχνουμε στο τηγάνι για να τηγανιστούν.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 7. Τις γυρίζουμε όσες φορές χρειάζεται για να
πάρουν χρώμα και για να τηγανιστούν καλά μέσα. Όταν είναι έτοιμες, τις βάζουμε
σ' ένα πιάτο και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε με το τρίφτη μέσα σε ένα
βαθύ πιάτο. Μέσα σε μια κατσαρόλα ( νταβάς ) ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το
κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και σε θερμοκρασία 7 αρχίζουμε
το βράσιμο. Κλείνουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της.
Όταν τα υλικά πιουν το νερό τους, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζουμί
τους και αφήνουμε να βράσουν μαζί με τα άλλα υλικά. Η κατσαρόλα κλεισμένη με
το καπάκι της. Όταν πάλι πιουν τα υγρά τους, ρίχνουμε 1 κρασοπότηρο λάδι και
ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε ( σωτάρουμε ) με ένα μεγάλο κουτάλι.
Ρίχνουμε μετά 2 ποτήρια νερό ζεστό και το 1 κ. γλυκού ζάχαρη και συνεχίζουμε το
βράσιμο. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά για να βράσουν
τα υλικά καλά και μετά βάζουμε τις μελιτζάνες μέσα στη κατσαρόλα
Κλείνουμε με το καπάκι της, θερμοκρασία πάντα στο 7 και ελέγχουμε να μη
στρώσει το φαγητό στο πάτο της.
Κρατώντας τη κατσαρόλα από τα χερούλια της, τη κουνάμε για να ανακατευτεί το
φαγητό μας. Ελέγχουμε με ένα πιρούνι αν έχουν βράσει οι μελιτζάνες και αν έχει
πήξει η σάλτσα τους. Όταν θα είναι έτοιμα ρίχνουμε 2 κ. σούπας ξύδι και αν
θέλουμε και λίγο πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε κουνώντας τη
κατσαρόλα και την αφήνουμε κλειστή με το καπάκι της πάνω στο μάτι της κουζίνας
για να βράσουν τα υλικά με το ξύδι. Σε λίγα λεπτά μετά, οι μελιτζάνες είναι έτοιμες.
Η σάλτσα να μην έχει πήξει πολύ, να είναι ζουμερή.---
5 μελιτζάνες μέτριες,
2 ντομάτες μεγάλες ώριμες,
2 σκελίδες σκόρδο,
2 κρεμμύδια μέτρια,
1 κρασοπότηρο λάδι για τη
σάλτσα,
λάδι για το τηγάνισμα,
λίγο μαϊντανό,
1 κ. γλυκού ζάχαρη,
1 κ. σούπας ξύδι, αλάτι -πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες. Παίρνουμε τη πρώτη,
κόβουμε το κοτσάνι της και αρχίζουμε από εκεί
να κόβουμε τη φλούδα της κατά μήκος της μιας
πλευράς της, κόβουμε τη μύτη της και μετά την αντίθετη πλευρά της πρώτης. Κάθε μελιτζάνα
θα έχει τις 2 πλευρές της χωρίς φλούδα και τις
άλλες 2 με φλούδα. Το ίδιο κάνουμε με όλες.
Μετά τις κόβουμε σε κομμάτια, μπουκιές και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι, σε θερμοκρασία 9 και περιμένουμε να ζεσταθεί, όχι να
κάψει. Πλένουμε τις μελιτζάνες πολύ καλά, τις στραγγίζουμε, τις αλατίζουμε και
όταν το λάδι είναι έτοιμο, τις ρίχνουμε στο τηγάνι για να τηγανιστούν.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 7. Τις γυρίζουμε όσες φορές χρειάζεται για να
πάρουν χρώμα και για να τηγανιστούν καλά μέσα. Όταν είναι έτοιμες, τις βάζουμε
σ' ένα πιάτο και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε με το τρίφτη μέσα σε ένα
βαθύ πιάτο. Μέσα σε μια κατσαρόλα ( νταβάς ) ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το
κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και σε θερμοκρασία 7 αρχίζουμε
το βράσιμο. Κλείνουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της.
Όταν τα υλικά πιουν το νερό τους, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζουμί
τους και αφήνουμε να βράσουν μαζί με τα άλλα υλικά. Η κατσαρόλα κλεισμένη με
το καπάκι της. Όταν πάλι πιουν τα υγρά τους, ρίχνουμε 1 κρασοπότηρο λάδι και
ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε ( σωτάρουμε ) με ένα μεγάλο κουτάλι.
Ρίχνουμε μετά 2 ποτήρια νερό ζεστό και το 1 κ. γλυκού ζάχαρη και συνεχίζουμε το
βράσιμο. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά για να βράσουν
τα υλικά καλά και μετά βάζουμε τις μελιτζάνες μέσα στη κατσαρόλα
Κλείνουμε με το καπάκι της, θερμοκρασία πάντα στο 7 και ελέγχουμε να μη
στρώσει το φαγητό στο πάτο της.
Κρατώντας τη κατσαρόλα από τα χερούλια της, τη κουνάμε για να ανακατευτεί το
φαγητό μας. Ελέγχουμε με ένα πιρούνι αν έχουν βράσει οι μελιτζάνες και αν έχει
πήξει η σάλτσα τους. Όταν θα είναι έτοιμα ρίχνουμε 2 κ. σούπας ξύδι και αν
θέλουμε και λίγο πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε κουνώντας τη
κατσαρόλα και την αφήνουμε κλειστή με το καπάκι της πάνω στο μάτι της κουζίνας
για να βράσουν τα υλικά με το ξύδι. Σε λίγα λεπτά μετά, οι μελιτζάνες είναι έτοιμες.
Η σάλτσα να μην έχει πήξει πολύ, να είναι ζουμερή.---
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου