Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΦΑΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό φακές,
1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μέτρια,
5 σκελίδες σκόρδο, 4 δαφνόφυλλα,
1 κρασοπότηρο λάδι,
λιγότερο από μισό κρασοπότηρο ξύδι,
αλάτι,  2 ποτήρια καυτό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, ρίχνουμε μπόλικο νερό και τις πλένουμε. 
Αδειάζουμε το νερό και κάνουμε το ίδιο 2--3 φορές. Αφού τις πλύνουμε καλά,
τις αφήνουμε στη κατσαρόλα μέσα σε νερό για μισή ώρα. Καθαρίζουμε τις 5
σκελίδες σκόρδου, τις πλένουμε και τις βάζουμε χωρίς να τις κόψουμε σ' ένα 
πιάτο. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το πλένουμε και το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
Το βάζουμε μαζί με τα σκόρδα.
Μετά αδειάζουμε το νερό της κατσαρόλας και ρίχνουμε καινούργιο νερό λίγο
παραπάνω από τη μέση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα 
σκόρδα και τη σκεπάζουμε με  το καπάκι της. Αρχίζουμε το βράσιμο σε 
θερμοκρασία 9.  Όταν αρχίσουν οι φακές να κοχλάζουν, κατεβάζουμε στο 7, 
για να μη φουσκώσουν. Όταν πιουν το νερό τους  ( να έχει μείνει λίγο )
ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και τα δαφνόφυλλα.
Ανακατεύουμε ( σωτάρουμε ) και ρίχνουμε τα 2 ποτήρια καυτό νερό. Αφήνουμε
τις φακές να βράσουν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσουν. 
Όταν χυλώσουν ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε να βράσουν όλα τα υλικά μαζί 
για 5 λεπτά ακόμα---
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Αν θέλουμε τις φακές μας κόκκινες, παίρνουμε 2 μέτριες ντομάτες,
τις πλένουμε, τις καθαρίζουμε, τις τρίβουμε με το τρίφτη μέσα σ' ένα πιάτο και
τις βάζουμε στη κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους, την στιγμή που θα ρίξουμε
το αλάτι, το λάδι και τα δαφνόφυλλα. Στις κόκκινες φακές δεν βάζουμε ξύδι.---




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου